3 mythes over werkstress

werkstress mythes

 

Nog te vaak is men ervan overtuigd dat stress op het werk veroorzaakt wordt door het feit dat mensen teveel uren aan hun job spenderen. Niets is minder waar! Toxische stress wordt niet veroorzaakt door het aantal werkuren, maar wel door hoe je je voelt tijdens die uren. Het brengt dan ook niet op om medewerkers die gebukt gaan onder ongezonde stress minder taken te geven, verantwoordelijkheden te ontnemen of om hen voor onbepaalde tijd thuis te laten. Fout, fout fout! Natuurlijk moeten we iets doen aan ongezonde stress op de werkvloer, maar ons laten leiden door mythes maakt het vaak nog erger.

Mythe #1: Alleen de zwakken gaan ten onder aan stress

Heel wat mensen zijn ervan overtuigd dat stress bij het leven hoort, zelfs een soort van statussymbool is als je een belangrijke job hebt en roepen luidkeels hoe enkel de zwakken eraan ten onder gaan. Over een joekel van een misverstand gesproken!

Ongezonde stress is een teken dat er een mismatch is tussen de persoon en zijn of haar jobinhoud en/of werkomgeving. In de Tryangle-training “Versterk je brein, verbeter je geheugen” zoomen we in op welke manier mensen kunnen denken en afhankelijk van je denkprofiel floreer je eerder in een job vol uitdaging en een werkomgeving vol prikkels dan wel in een werkcontext die zich kenmerkt door structuur en repetitieve taken. Heel wat mensen zijn zich niet bewust van hun denkprofiel waardoor ze ongewild de foute keuze maken. Beetje bij beetje kruipt toxische stress zo onder hun huid.

Mythe #2: Ongezonde stress wordt veroorzaakt door te hard werken

Wat is hard werken? Veertig uur is een zware week voor de een terwijl het een strandwandeling is voor de ander. Alles hangt ervan af hoe jij je voelt tijdens jouw werkuren. Heel wat mensen voelen zich fantastisch terwijl ze weken kloppen van vijftig-zestig werkuren en meer terwijl anderen ten onder gaan aan stress in een werkweek van nog geen dertig werkuren. De reden hiervoor is simpel. Als jij zinvol werk doet, je amuseert, kunt rekenen op de steun van je leidinggevende en je collega’s, je trots bent op wat je doet en dan ook nog eens vol energie geniet buiten je werk, dan zal je geen last hebben van pijnlijke stresssymptomen. Werk je echter in een context waarin je niet met je talenten aan de slag kan, weinig of niet gewaardeerd wordt of misschien zelfs gepest wordt, dan zal je zelfs in een deeltijdse job met een beperkt aantal uren last krijgen van ongezonde stress.

Mythe #3: Ongezonde stress verdwijnt door meer of minder te werken

Wanneer ongezonde stress in het spel is, reageren heel wat werkplekken door te beginnen sleutelen aan de werktijd. Overtuigd dat minder werk en verantwoordelijkheden zal zorgen voor minder stress, raden ze medewerkers die stressklachten rapporteren vaak aan om hun grenzen beter te bewaken en soms zelfs om vier-vijfde of halftijds te gaan werken in de hoop zo hun stress onder controle te krijgen. Infoflash: dat helpt niet. Au contraire zelfs! Onderzoek van Werkbaar Werk toont aan dat werknemers in vier vijfde job met meer psychische vermoeidheidsproblemen kampen dan hun voltijdse collega’s. Meer dan eens rapporteren medewerkers die een dag per week minder werken dat ze op minder tijd even veel werk moeten aankunnen dan in hun voltijds regime.

Op piekmomenten komen heel wat mensen onder stress te staan en de spontane reflex is vaak om meer te werken. Dit helpt niet omwille van een aantal redenen. Eerst en vooral ontstaat de ongezonde stress niet door het feit dat je achterop geraakt met je werk, maar wel door jouw kijk op het feit dat je achterop hinkt. In heel wat jobs loop je voortdurend achter de feiten aan omdat er simpelweg teveel werk te doen is. Extra werken brengt in die context dus gewoonweg niet op. Bovendien ga je door meer te werken ook meer werk creëren, dus je komt op die manier in een vicieuze cirkel terecht.

Moraal van het verhaal: laat je niet om de tuin leiden door het stressmechanisme dat je op het eerste zicht een aantal overtuigingen kan geven die niet stroken met de werkelijkheid. Onbewust en ongewild gaan we daardoor vaak nog meer stress creëren en gezien de burn-out epidemie lijkt dat nu net geen goed idee.

Wil je stress op het werk aanpakken?

Dan vertellen we je graag meer over de welzijnsinterventies die we in samenspraak met organisaties en teams opzetten om werknemers veerkrachtiger en productiever te maken. Zo kan je hier een overzicht vinden van onze meest populaire well-being workshops.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om kennis te maken. We vertellen je graag meer over de praktische mogelijkheden, en denken actief mee over een aanbod op maat van jouw organisatiecultuur.

 

 

You might be interested in …