Adem je zen

adem je zen

 

Hoe lang kan je overleven zonder voedsel? Abstractie makend van de omstandigheden kan je toch wel een weekje of drie verder. Hoe lang kan je overleven zonder drinken? Drie dagen lijkt een sterk gemiddelde te zijn. En hoe lang denk je zonder adem te kunnen? Zullen we eens testen of drie minuten haalbaar is? Misschien beter van niet. In de plaats daarvan stellen we je voor om dit artikel even te lezen en enkele tips te ontdekken over een van de krachtigste instrumenten die je lichaam in huis heeft: je ademhaling. Een tool voor je (mentale) welzijn die geweldig onderschat wordt!


Het vergeten goud

Naast voeding, water en slaap halen we onze levensenergie ook uit onze ademhaling. En hoewel die adem aan een veel hogere frequentie geconsumeerd wordt dan welke andere energiebron ook, toch lijkt onze ademhaling het laatste waar we aan denken. En vaak ook het laatste waar we aan (willen) werken. Over een gemiste kans gesproken!

Je kan immers ademen op heel wat verschillende manieren en de ene wijze helpt ons welzijn al een flink pak meer dan de andere. Als je dan weet dat je gemiddeld tussen de 11.500 en de 29.000 keer per etmaal ademt, dan begrijp je meteen dat je een flink potentieel aan welzijnsondersteuning laat liggen als we hier niet zouden mee aan de slag gaan. En mocht je fout ademen, dan besef je bij deze ook wat een zware belasting je jezelf op de hals dreigt te halen. Eentje die zich repetitief en langdurig aanbiedt en tevens kan leiden tot stress en druk. En dat kunnen we vandaag missen als kiespijn.


Buik versus borst

Ademen via je borst is een techniek die heel wat vraagt van je middenrifspier. Bijgevolg kost deze manier van ademen je veel energie. Het is dan ook de kunst je middenrif te ontspannen en daarbij kan volgende ademhalingsoefening je flink helpen:

  • Plaats je handen op de zijflanken van je ribbenkast met je duim en wijsvinger op de onderste rib.
  • Adem in door je neus en duw je ribbenkast zoveel mogelijk open door het inademen.
  • Wanneer je je longen helemaal hebt volgezogen en je ribbenkast helemaal hebt doen uitzetten tot het breedst mogelijke punt, zet je je tanden op elkaar en adem je tussen je tanden door langzaam uit met een sissend geluid. Let erop dat je je ribbenkast “breed” houdt.
  • Blijf uitademen tot je je schuine buikspieren voelt opspannen en hou dan nog even vol.
  • Laat je buikspieren de laatste lucht uit je longen persen en wacht even alvorens je opnieuw inademt door je neus.

Herhaal deze oefening een viertal keer en geniet van het kalmerend effect. Naast je middenrifspier zal je immers ook je andere spieren ontspannen waardoor een instant zen-effect optreedt.


Altijd bij de hand

Met je ademhaling kan je flink spelen om je welzijn te verhogen en het beste nieuws van al: je hebt je adem altijd bij! Hoe vaak mocht je al niet terugkeren naar huis omdat je je sleutels vergat, je gsm of je portefeuille? Voor je ademhaling moest je nog niet terugrijden, toch?! En je ademhaling kan je inzetten als je eigen persoonlijke zen-boeddhist, maar ook als heuse energy booster. Een gouden toptool dus die je altijd en overal in je binnenzak hebt zitten!


Wil je nog meer te weten komen over hoe werken je je welzijn en veerkracht kan versterken? Wil je jouw collega’s of werknemers inspireren met allerlei praktische oefeningen en tips & tricks? Dan zijn deze welzijnsworkshops zeker een aanrader! Onze trainingen zijn zo aangepast dat ze zowel in een fysieke als een digitale format kunnen worden georganiseerd. Aarzel niet om contact op te nemen als je van gedachten wil wisselen over hoe we dat aanpakken.

 

You might be interested in …