Welzijn

Boost je veerkracht

By februari 13, 2020 No Comments
gezond omgaan met werkstress

We raken allemaal wel eens verstrikt in een web van stress, frustraties, tijdsdruk, eindeloze to do’s en piekergedachten. We komen immers dagelijks en zowel in onze privé omgeving als op de werkvloer in contact met vele prikkels, indrukken en verwachtingen. Gelukkig kunnen we door bewust om te gaan met potentiële stress factoren tijdig ingrijpen en een negatieve spiraal voorkomen, want er zijn verschillende tools om op een gezonde manier met stress om te (leren) gaan.

Stress is daarenboven zeker niet altijd negatief, want stress kan er ook voor zorgen dat we in actie komen op het juiste moment, of net dat beetje extra energie en schwung in de strijd kunnen gooien om een spannende uitdaging aan te gaan. Zolang we na een korte periode van stress maar weer voldoende tijd nemen om te herstellen en de batterijen weer op te laden. Je kan op verschillende manieren bouwen aan meer veerkracht en energie. Twee grote pijlers die hierin meespelen zijn het cultiveren van een positieve mindset en het tijdig en effectief opladen van de batterijen door het toepassen van verschillende “vaatjes van welzijn”.

Mindset

De Amerikaanse psychologe Carol S. Dweck ontdekte dat onze denkstijl een enorme impact heeft op hoe we de wereld bekijken en interpreteren. Of iemand een statische mindset of eerder een groei gerichte mindset heeft bepaalt mee hoe veerkrachtig we omgaan met uitdagingen, verandering, fouten en stress. Gelukkig kunnen we dankzij de neuroplasticiteit van ons brein en met behulp van de juiste tools en inzichten onze mindset laten transformeren naar die setting die meer positiviteit en meer welzijn oplevert. In dit blogartikel vertellen we je meer over het verschil tussen een statische mindset en een groeimindset.

Vaatjes van welzijn

De zes vaatjes van welzijn bieden gevarieerde mogelijkheden om de fysieke en mentale energie tijdig weer aan te vullen.

 

Vaatjes Van Welzijn

1. Slaap

Voldoende en kwalitatieve slaap is een belangrijke motor van ons welzijn. Na een verkwikkende nachtrust sta je steviger in je schoenen, voel je je helderder en ben je productiever. Onze Australische collega Dr. Jenny Brockis schreef er dit artikel over.

2. Voeding

Dat gezonde voeding enorm veel fysieke en mentale voordelen heeft is al lang geen geheim meer. Bewust omgaan met wat je eet, de juiste focus en een goede voorbereiding zijn krachtige sleutels voor meer welzijn. Je leest er hier meer over.

3. Ademen

Een gouden tool voor je (mentale) welzijn die geweldig onderschat wordt: je ademhaling!

4. Bewegen

Zitten is het nieuwe doodgaan. Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig te zitten en toch brengen we met talloze uren per dag al zittend door. Aan het bureau, in de auto, aan tafel, in de zetel,… Vlaamse volwassenen zitten, volgens studies met zitmetertjes, dagelijks gemiddeld 8,3 uur. Fysieke beweging (en dat is dus noodzakelijk een synoniem voor sporten) ontspant lichaam en geest en draagt ontegensprekelijk bij aan ons welzijn en onze gezondheid. We schreven er eerder al dit blogartikel over.

5. Ontspannen

De boog kan niet altijd gespannen staan. Onze hersenen zijn trouwens niet gemaakt om altijd ‘aan’ te staan en productief te zijn en presteren pas optimaal wanneer we regelmatig even de pauzeknop indrukken. In dit artikel ontdek je 10 wetenschappelijke manieren om te ontspannen.

6. Verbinding

De mens is een sociaal wezen en zonder sociale relaties en connecties met anderen zouden we al snel helemaal wegkwijnen. Ook in een werkomgeving beïnvloeden onze relaties met collega’s en leidinggevenden hoe goed we ons in ons vel voelen en hoe we in die omgeving presteren. Een positieve omgeving en bedrijfscultuur zijn daarom één van de belangrijkste pijlers van welzijn en geluk op het werk.

Meer veerkracht

Het goede nieuws is, dat er dus verschillende manieren zijn om aan je veerkracht te werken. Het herkennen van ongezonde stress, het ontwikkelen van een groeimindset en het toepassen van vaatjes van welzijn die je batterijen weer opladen en een gezonde buffer bieden. Wanneer je hierin slaagt, geef je jezelf een waardevolle sleutel cadeau voor meer drive, energie en betrokkenheid. Daarnaast is het ook een leuke extra dat je op deze manier ook een spill-over effect kan hebben op de mensen in jouw directe omgeving, omdat al die positieve energie nu eenmaal enorm aanstekelijk werkt. Want, happiness is contagious.

Nog meer tips voor meer welzijn op de werkvloer

De bovenstaande tips rond de vaatjes van welzijn bieden heldere handvatten voor meer veerkracht en zijn natuurlijk niet enkel van toepassing in onze privé omgeving. In ons gratis e-book bieden we jou nog meer concrete tips om mee aan de slag te gaan, specifiek gericht op de werkomgeving, voor meer weerbaarheid tegen werkstress.

E-book tips tegen ongewenste stress

Download het gratis e-book

Nog een extraatje

In dit gratis webinar op 10 maart geeft onze Chief Happiness je nog een extra tool voor meer welzijn en werkgeluk. De stress-coping mechanismen die we (on)bewust toepassen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van veerkracht of net het versterken van stress klachten. Ontdek welke positieve en negatieve mechanismen kunnen ontstaan en krijg waardevolle tips en inzichten voor jezelf, jouw collega’s of de teamleden die jij aanstuurt.

 Welzijnsinterventies

Tryangle ontwikkelde verschillende welzijnsworkshops voor werknemers om hen inzichten mee te geven en tools aan te leren, zodat ze zelf kunnen ingrijpen wanneer stress en werkdruk hen te veel zouden worden. Wil je er meer over weten? Dat kan via deze link.

Wil je als manager, leidinggevende of HR verantwoordelijke op een strategische manier aan de slag rond stress- en burn-out preventie en via een duurzaam welzijnsbeleid ervoor zorgen dat jouw werknemers optimaal kunnen presteren? Ontdek ons aanbod via tryangle.be.