Ga voluit voor talentvisie

ga voluit voor talentvisie

 

Hoe vaak focussen we onbewust op wat er niet is in plaats van op wat er wel is? Stel, je kind komt thuis met 10 op 10 voor rekenen, maar 4 op 10 voor Frans en je eerste idee is “bijscholing Frans nodig”. Terwijl je even goed zou kunnen denken “Frans rustig laten voor wat het is en misschien eens vragen of die lieve schat niet liever extra tijd wil investeren in rekenen want daar blinkt die spruit in uit”. En waar we in uitblinken, daar beleven we meestal een ferme portie plezier aan. Aangezien er nooit garanties zijn, is de sterkste sleutel erover praten . En laat ons vooral ook niet vergeten hoe ieder van ons uniek is: wat jij leuk vindt, kan ik echt wel afschuwelijk vinden. Of zoals Vergilius zei: Non omnia possumus omnes. We kunnen niet allemaal alles (ieder heeft zijn eigen aanleg)…

Talentmanagement in de sportwereld

De sportwereld lijkt dat ondertussen stilaan begrepen te hebben. De tijd waarin elke voetballer per definitie perfect tweevoetig moest worden, ligt intussen achter ons. Ook hockey-coach Marc Lammers getuigt hoe hij niet langer tijd verliest in het trainen van de zwakste kant van z’n spelers, maar volop inzet op het nog sterker maken van hun sterke punten. In volledige dialoog met elke speler wordt beslist welke aspecten best aangepakt worden. Op die manier haal je heel wat risico op frustratie uit je team. Leren gaat immers vaak gepaard met leergeld dat moet betaald worden, en groeipijnen waar je nu eenmaal door moet. Terwijl vertrekken van je sterke punten gepaard gaat met succeservaringen en een flinke boost van je zelfvertrouwen. “Talentmanagement” heet dat en dat is een heel andere benadering van de realiteit dan wat je in “Competentiemanagement” doet.

“Niet in de backhand spelen!”

Marc Lammers kan uiterst smakelijk vertellen over de meerwaarde van de talentvisie binnen een team. Een sprekend voorbeeld is dat van een van zijn hockeyspeelsters: ze had een gouden forehand, maar een rotslechte backhand. Toen er nog geen sprake was van de talentvisie in de sportwereld, coachte Marc vanuit competentiemanagement en hoorde hij zichzelf tijdens de competitie steeds roepen aan de zijlijn: “niet in de backhand spelen!”. Frustratie alom want bijna elke bal belandde in de backhand van zijn sterspeelster. Logisch: ons brein begrijpt het woordje “niet” niet en doet je dus spontaan net het tegenovergestelde doen. Even spontaan was de reactie van de coach en de sterspeelster zelf: laten we volop werken aan de backhand!

En wat dacht je? Met frustrerende trainingen vol mislukkingen tot gevolg. Coach Lammers voelde intuïtief aan dat het anders moest, maar hoe? Talentvisie bleek bovendien het antwoord: door haar plaats op het veld te wijzigen, doorgedreven te trainen op haar ijzersterke forehand en aan de zijlijn een andere taal te spreken (“Kies voor de forehand!”) bereikten ze samen de ene titel na de andere.

Competent of getalenteerd?

Competenties zijn vaardigheden die ieder van ons kan aanleren. Vaardigheden vallen onder de categorie ‘gedrag’ en gedrag kan je trainen. Je kan je competenties dus versterken door het doorlopen van de fases van het leerproces: we worden ons eerst bewust van het ontbreken van een bepaalde competentie doordat we iets niet (goed genoeg) kunnen. Een pijnlijk moment dus! Wanneer het nodig blijkt om toch de nodige vaardigheid rond dat aspect op te bouwen, dan gaan we aan de slag met studie en oefening om dankzij de nodige groeifeedback de competentie te verbeteren. Dan breekt de praktijkfase aan: doe de nodige kilometertjes en je zal je nieuwe competentie stap voor stap versterken tot het onderdeel wordt van je onbewust arsenaal aan kennis.

Talentvisie vertrekt daarentegen vanuit een ander standpunt: in plaats van te focussen op wat er niet is, vertrek je van de talenten die iemand reeds bezit. Een talent is een aangeboren aanleg, iets waar je spontaan goed in bent. Vaak ben je je er echter niet van bewust tot iemand jouw talent (h)erkent en je er op aanspreekt. Dit gebeurt bijna altijd via een compliment en zo verwarmt jouw talent je hartje al van bij de eerste bewustwording.

Positiviteit in het team

Als leidinggevende kiezen voor talentvisie in plaats van het implementeren van het klassieke competentiemanagement heeft als extra voordeel dat je mensen aanspreekt op hun sterke punten en op deze manier positiviteit injecteert in je teamcultuur. Je komt daardoor per definitie in een constructieve dialoog terecht die maakt dat je medewerkers graag willen meedenken en spontaan helpen bouwen aan hun eigen team. Een team vol talent dat complementair is en heus niet in alles hoeft uit te blinken op individueel niveau.

Wil je graag meer weten over het implementeren van een talentvisie? Dan verklappen wij graag dat Tryangle binnenkort een gloednieuwe opleiding “leiderschap voor werkgeluk” aanbieden. Wil je er nu al alles over weten? Neem dan zeker contact met ons op.

 

 

You might be interested in …