Werkgeluk

10 tekenen dat je ongelukkig bent op je werk

By maart 26, 2019 No Comments
unhappy at work

Hoe weet je wanneer je ongelukkig bent op het werk? Hoe maak je het onderscheid tussen een slechte dag en de conclusie dat er echt iets niet snor zit en dat het tijd is om actie te ondernemen? Goeie vraag! Misschien moet je enkele wijzingen in je jobinhoud doorvoeren of in de teamsamenstelling. Misschien is het tijd om uit te kijken naar een andere job… Feit: in de gouden kooi blijven zitten van een job die je ongelukkig maakt, is geen duurzame optie. Je zal er op termijn immers ziek van worden.

Wij komen in onze coaching sessies, workshops en trainingen vaak in contact met mensen die niet zo gelukkig zijn met hun job. De verzuchtingen van een slechte dag hoeven heus niet zoveel te zeggen als aspecten die duidelijk maken dat het einde verhaal in zicht is. Hierbij delen we de belangrijkste signalen die aantonen dat het niet gewoon een uiting is van “eens een slechte dag hebben”.

1. Je vertoont uitstelgedrag

Je hebt echt je uiterste best gedaan, maar op één of andere manier kom je er niet toe om echt vooruitgang te maken met je taken. Of je begint aan je opdracht op het laatst mogelijke moment, wanneer het hoogdringend is geworden, waardoor je maar een halfslachtig resultaat aflevert.

Velen zien uitstelgedrag als een persoonlijk falen. Maar eigenlijk is het een belangrijk waarschuwingssignaal dat aantoont dat je niet zo gelukkig bent in je werk. Indien alles snor zit, ga je immers de zwaarste uitdagingen met plezier aan. Echter, wanneer relatief eenvoudige taken een heuse opdracht worden, dan is er vaak meer aan de hand.

2. Op zondag begin je met piekeren over het feit dat het morgen maandag is

Je slaapt zelden goed op zondagnacht. Je maakt je zorgen over hoe het er weer aan toe zal gaan wanneer je morgen op het werk aankomt. Je job is stresserend en op maandagochtend moet je je als het ware in het harnas hijsen om alles te kunnen incasseren.

Een van de ergste dingen aan je ongelukkig voelen op het werk, is dat het gevoel overloopt naar je vrije tijd en de andere domeinen in je leven. Als je een slechte dag hebt gehad op het werk, dan is het moeilijk om huiswaarts te keren en een fantastische avond te hebben. Als je een rotweek hebt gehad, dan is het best lastig om een fijn, relaxed en zorgenvrij weekend te hebben.

3. Je bent competitief als het op salaris en jobtitels aankomt

Je houdt niet zozeer van je job, maar je focust je vooral op het riante salaris dat je ervoor krijgt, en de bijkomende voordelen. Weten dat iemand met een gelijkaardige functie dan jijzelf meer loon krijgt, of gepromoveerd wordt, vreet aan je.

Wanneer we niet tevreden zijn met de inhoud van onze job, dan komen andere aspecten meer op de voorgrond en worden we daar tevens gevoeliger aan. Daar is een eenvoudige reden voor: Wanneer het werk zelf je niet de zingeving geeft die je zoekt, of het gevoel geeft dat je iets bereikt, dan willen we iets anders in ruil. En dan komen elementen zoals verloning, extra-legale voordelen en promotie in het vizier. Of het een goede lange termijn strategie is om zwaar betaald te worden om een super vervelende en stresserende job uit te voeren waar je je totaal niet gelukkig bij voelt, laten we hier even in het midden..

4. Je hebt geen zin meer om je collega’s te helpen

Jouw collega heeft een probleem, maar jij hebt niet echt zin om hem een handje te helpen. Waarom zou je ook?

We halen er graag de resultaten bij van een interessant psychologisch onderzoek. Aan het begin van de studie werden deelnemers in een goed of een slecht humeur gebracht. Nadien werden ze gevraagd om naar een andere kamer te gaan waar het experiment zou verder gezet worden. In de gang vond het echte experiment echter plaats. De deelnemers liepen voorbij een man die een grote doos vasthield en die duidelijk moeite had om een deur te openen. De prangende vraag: zouden de deelnemers de man helpen? Het experiment toonde duidelijk aan dat mensen in een slecht humeur beduidend minder behulpzaam zijn. Iedereen kan natuurlijk eens een slechte dag hebben. Maar als je dagenlang in een slecht humeur verkeert, is het een signaal om je situatie eens te evalueren.

5. De werkdag lijkt eindeloos te zijn

Het eerste wat je ’s ochtends doet, is uitrekenen hoeveel uren je nog moet presteren voor je weer naar huis mag.

Wie goed op zijn plek zit, geeft meestal aan dat de tijd voorbij vliegt. Als de tijd als een slak voorbij kruipt, kan je je afvragen hoe leuk of uitdagend je je takenpakket echt vindt. Trouwens, het aftellen naar wanneer je ein-de-lijk naar huis mag, zal – oh ironie! – de dag nog langer laten aanvoelen.

6. Je hebt geen vrienden op het werk

Vrienden op het werk? Het zijn toch allemaal eikels.

Gallup kwam tot een interessante conclusie in hun onderzoek rond engagement op het werk: één van de belangrijkste voorspellers voor een geluksgevoel op het werk is het hebben van minstens één dichte vriend(in) op het werk. Gelijkgestemde mensen met een gezamenlijk doel en de motivatie om ervoor te gaan, ervaren doorgaans een gevoel van verbinding en samenhorigheid. Als je totaal geen connectie hebt met geen énkele collega, is het maar de vraag of deze omgeving wel zo geschikt is voor jou…

7. Je trekt het je niet meer aan. Je geeft nergens meer om.

Eender wat er aan de hand is op je werk, of er nu iets positiefs of iets negatiefs gebeurt met je opdracht, je klant, je collega’s, de prestaties van het team,… het doet je allemaal niet zoveel meer.

Wanneer je je ongelukkig voelt op het werk, dan ben je eigenlijk vooral met jezelf bezig. Je engagement en je betrokkenheid met wat er op de werkplek gebeurt, zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

8. Kleine dingen irriteren je enorm

Je ergert je mateloos en buiten proportie aan de kleinste dingen. Iemand die een beetje teveel plaats inneemt op de parking, iemand die de laatste koffie neemt zonder een nieuwe pot klaar te zetten, iemand in het bureau naast jou die iets te luid aan het bellen is, … Alles is super irritant!

Wanneer je niet goed in je vel zit, dan heb je minder veerkracht, weerbaarheid en relativeringsvermogen omtrent kleine dingetjes die ‘fout’ lopen. Je bent lichtgeraakt en dito ontvlambaar. De kleinste dingen werken op je zenuwen. Een belangrijk signaal dat er iets niet goed zit, meestal duidelijker voor de omgeving dan voor de geïrriteerde persoon zelf.

9. Je bent achterdochtig over de motieven van anderen

Eender wat iemand aan het doen is, jouw eerste gedachte is “waar is die mee bezig?”. Goed of slecht, groots of klein, elke beslissing en elke actie die je collega’s ondernemen, worden in een negatieve context geplaatst.

Verschillende studies hebben uitgewezen dat we meer achterdocht hebben wanneer we ons ongelukkig voelen. In plaats van het leven door een roze bril te zien, hebben we nu een grijs exemplaar op onze neus en bedenken we voor elke actie vooral negatieve motieven.

10. Je vertoont fysieke symptomen.

Je lijdt aan slapeloosheid, je hebt vaak last van hoofdlijn, je energieniveau is beneden alle peil, je spieren zijn gespannen, …

Onderzoek toont aan dat wanneer je niet goed in je vel zit op het werk, je meer en duidelijker last krijgt van fysieke stresssymptomen. De fysieke signalen zijn een belangrijk alarmbelletje dat je onder te veel stress of onder teveel druk staat.

 

 

Gebaseerd op een artikel van onze internationale partner in Happiness@work – Woohoo Inc.

Werken aan werkgeluk is een belangrijke manier om een organisatie te creëren die gevuld is met geëngageerde en productieve werknemers. Weten wat niet werkt is even belangrijk als weten wat wel werkt. Symptomen van ongelukkige werknemers constateren geeft natuurlijk ook de gelegenheid om hier iets aan te doen.

Op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werknemer en werkgever kan je als organisatie héél wat impact maken op de tevredenheid van de werknemers en de resultaten die je als bedrijf kan neerzetten. Wanneer werknemers werken aan hun eigen werkgeluk en aangeven wat ze nodig hebben om dat de hoogte in te laten gaan kan de organisatie hen tegemoet komen met een heuse welzijns- en werkgelukstrategie en de ideale omgeving creëren.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan zeker contact op met Tryangle! Wij helpen je werken aan werkgeluk.